PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


19.04.2017, 09:09  Rozmaitości  Kulinaria
wstecz

Zagraniczni studenci lepią pierogi


Zagraniczni studenci m.in. z Brazylii, Ekwadoru, Kolumbii, Azerbejdżanu, Chin i Gruzji uczyć się będą w Łodzi jak robić... pierogi. Na warsztatach nauczą się zagniatania ciasta, doprawiania farszu i prawidłowego lepienia pierogów.

Tradycyjna polska kuchnia jest doceniana przez zagranicznych studentów Uniwersytetu Łódzkiego. Właściciele bistro Rajskie Jadło, zainspirowani prezentowaną w Manufakturze wystawą "University Diversity" (Różnorodny Uniwersytet), przedstawiającą portrety studentów z całego świata uczących się w Łodzi, postanowili przybliżyć im polską kulturę kulinarną.


Podczas warsztatów studenci poznają cały proces przygotowania pierogów: przygotują ciasto, farsze mięsne i wegetariańskie oraz nauczą się prawidłowo je lepić - wszystko pod okiem doświadczonych kucharzy. Na koniec zasiądą wspólnie do stołu i przetestują własnoręcznie przygotowane potrawy.


Na spotkanie zaproszono studentów nie tylko programu Erasmus+, ale również osoby, które przyjechały z odleglejszych zakątków świata, m.in. z Brazylii, Ekwadoru, Kolumbii, Azerbejdżanu, Chin i Gruzji. W Uniwersytecie Łódzkim studiują bowiem młodzi ludzie aż 95 narodowości.


Zdaniem Liliany Lato, kierownika Biura Współpracy z Zagranicą Uniwersytetu Łódzkiego, podejmowanie studentów z zagranicy daje możliwość chłonięcia innej kultury i poszerzania horyzontów. "Warsztaty kulinarne stanowią idealną okazję do integracji oraz zapoznania się z polską kuchnią. To będzie świetna przygoda dla naszych studentów z zagranicy i kolejne miłe wspomnienie, które zabiorą do swoich krajów" - oceniła Lato.


Organizatorzy mają nadzieję, że dzięki warsztatom być może polskie pierogi rozjadą się po całym świecie. (PAP Life)


szu/ jbr/


Załączniki
PRZYSIEK KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
Przysiek k/Torunia, 11.11.2015. Pierogi z gęsiną na festiwalu gęsiny w Przysieku pod Toruniem. (abug) PAP/Tytus Żmijewski

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.