PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


12.10.2017, 07:07  Kulinaria
wstecz

Śledzik raz, a najlepiej... trzy razy, poproszę


Miłość Polaków do śledzi jest niekończącą się opowieścią, dlatego przepisy na ich przygotowanie znajdziemy w prawie każdej polskiej książce kulinarnej. Nietypowe śledziowe trio proponuje Dominika Wójciak: w curry z wiśniami, z czosnkiem niedźwiedzim i w chimichurri.

Po najbardziej popularnych śledziach w occie, w oleju, z cebulką, w śmietanie czy po kaszubsku, przyszła pora na większe urozmaicenie. Moda na nieoczywiste połączenia produktów, tak jak nam wyobraźnia podpowiada, prowadzi do prawdziwych kulinarnych fantazji na temat śledzi.


Jak radzi Dominika Wójciak w swojej książce "Kulinarne opowieści", aby przygotować śledziowe trio potrzebujemy 12 filetów śledziowych (matiasów), które trzeba wymoczyć w wodzie z lodem przez 12 godzin, w międzyczasie trzykrotnie ją zmieniając. Po upływie tego czasu filety trzeba odsączyć na sitku i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem.


Śledzie w curry z wiśniami


Składniki: 4 filety śledziowe, 4 łyżki jogurtu greckiego (10 proc. tłuszczu), łyżeczka curry, garść suszonych wiśni (można zastąpić rodzynkami), łyżka miodu, pół łyżeczki soli, łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie).


Śledzie kroimy na dwucentymetrowe kawałeczki, wiśnie moczymy we wrzącej wodzie (ok. 30 min.) i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty i kawałkami ryby. Całość przekładamy do czystego, szklanego słoika na dwa dni.


Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim


Składniki: 4 filety śledziowe, 4 łyżki jogurtu greckiego (10 proc. tłuszczu), łyżeczka musztardy sarepskiej, 4-5 listków czosnku niedźwiedziego, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru.


Wszystkie składniki marynaty miksujemy i dodajemy do wcześniej pokrojonych śledzi. Całość przekładamy do słoika i czekamy dwa dni.


Śledzie w chimichurri


Składniki: 4 filety śledziowe, 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki drobno posiekanego oregano (opcjonalnie można dodać łyżeczkę suszonego), pół małej łyżeczki chili, ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia, łyżka białego octu winnego, pół łyżeczki soli.


Czosnek ucieramy z solą, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i resztę składników marynaty. Pokrojone filety mieszamy w marynacie i wkładamy do słoika również na dwa dni.


Warto więc pamiętać, że jeśli mamy ochotę przygotować śledziowe trio na weekend, trzeba już w czwartek zamarynować ryby. (PAP Life)


autor: Agata Rachwał


edytor: Jan Bratkowski


ara/ jbr/


Załączniki
ŚLEDŹ W OLEJU
Warszawa , 25.11.2008. Restauracja Bio Porta 13 przy ul. Chmielnej 13 a. Nz. śledź w oleju (rg/awol) PAP/Rafał Guz

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.