PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


12.10.2017, 10:10  Kulinaria
wstecz

Tomasz Jakubiak poleca kluskę miedzianogórską (wideo)


"Przecudownością w tym przepisie jest połączenie polskiej lokalności z włoską lokalnością i wrzucenie do jednego gara tego, co jest najcudowniejsze i w tej, i w tej kuchni" - tak o klusce miedzianogórskiej mówi PAP Life Tomasz Jakubiak.

Udostępniamy nagranie wideo: https://wideo.pap.pl/videos/19961/


Przepis na danie kucharz i autor książki "Z miłości do lokalności" dostał od Koła Gospodyń Wiejskich "Macierzanka" w Miedzianej Górze. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki: pół kg mąki, jajko, odrobina ciepłej wody. Na pierwszy farsz - 200 g kiszonej kapusty, 100 g suszonych grzybów, łyżka masła i mała cebula; na drugi - 5 dużych surowych ziemniaków, 2 ugotowane ziemniaki, żółtko, 100 g drobno posiekanego boczku wędzonego, pieprz i sól.


Jak przygotować kluskę? Z mąki, jajka i wody robimy ciasto. Rozwałkowujemy je na bardzo cienki placek i wkładamy do garnka z gorącą wodą na 5 minut. Obgotowane ciasto wyjmujemy i kładziemy na lnianą ściereczkę. Pierwszy farsz do nadzienia zaczynamy od podsmażenia na maśle pokrojonej w kostkę cebuli. Dodajemy do niej posiekane, uprzednio namoczone grzyby. Na samym końcu dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.


Do drugiego farszu najpierw należy zetrzeć ziemniaki na tarce i je odcisnąć. Następnie połączyć je z ugotowanymi i rozdrobnionymi ziemniakami, żółtkiem i boczkiem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na ciasto nakładamy farsz z ziemniaków, a następnie farsz z kapusty. Ciasto zwijamy jak roladę. Boki ciasta zagniatamy. Kluskę zawijamy w gazę, obwiązujemy szpagatem i gotujemy we wrzącej wodzie przez 10-15 minut. Gotowe danie podajemy z masłem z odrobiną świeżego tymianku.


Jakubiak opowiedział PAP Life historię powstania tego dania, którą jest zachwycony. "To było dawno, dawno temu, gdy pewien polski szlachcic do budowy swojego pałacu zatrudnił rzemieślników z Włoch. Ściągnął ich do Polski, oni mieszkali na jego dworze i byli żywieni przez polskie kucharki golonkami, dziczyznami itd. No a Włoch, jak to Włoch, bez klusek nie przeżyje, więc postanowili oni nauczyć polskie gospodynie, jak robi się makaron. Z kolei one nie dały się tak łatwo pokonać, więc połączyły obie kuchnie i zrobiły z ciasta makaronowego coś w rodzaju ogromnego, gotowanego w wodzie naleśnika, który jest napełniony farszem z ziemniaków surowych, ziemniaków gotowanych, z kapusty kiszonej, z suszonych grzybów i odrobiny boczku, czyli wszystkim tym, co my, Polacy, kochamy w naszej kuchni" - kwituje. (PAP Life)


autor: Paulina Persa


edytor: Jan Bratkowski


pau/ jbr/


Wideo
Załączniki
WARSZAWA WARSZTATY KULINARNE Z TOMASZEM JAKUBIAKIEM
Warszawa, 04.10.2017. Studio kulinarne CookUp. Warsztaty kulinarne z kucharzem, dziennikarzem kulinarnym Tomaszem Jakubiakiem. (awol) PAP/Kalbar
WARSZAWA WARSZTATY KULINARNE Z TOMASZEM JAKUBIAKIEM
Warszawa, 04.10.2017. Studio kulinarne CookUp. Warsztaty kulinarne z kucharzem, dziennikarzem kulinarnym Tomaszem Jakubiakiem. (awol) PAP/Kalbar

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.