PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


28.10.2018, 12:12  Kulinaria
wstecz

Ciasto czekoladowo- orzechowe z mascarpone, czyli porcja dobrego nastroju


Doskonała porcja słodyczy, która poprawi nastrój i idealnie uświetni każdy podwieczorek- takie jest włoskie ciasto, które z całego serca poleca uwielbiana w Italii autorka książek kucharskich i prezenterka telewizyjna Benedetta Parodi.

W zbiorze przepisów na cały rok ("Tutto l'anno") Parodi zamieściła propozycję ciasta orzechowo- czekoladowego, które rozpływa się w ustach dzięki nadzwyczajnemu dodatkowi zastępującemu masło. Jest nim serek mascarpone.


Oto potrzebne do niego składniki: 3 jajka, 200 gramów cukru, 250-gramowe opakowanie serka mascarpone, 120 gramów Nutelli, 250 gramów mąki, proszek do pieczenia , 100 gramów groszków z gorzkiej czekolady i szczypta soli.


Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mascarpone i Nutellę, a następnie miksujemy całość na kremową masę. Potem trzeba dodać mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli. Po zmiksowaniu całości na koniec dosypujemy czekoladowe groszki i mieszamy delikatnie.


Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej lekko mąką silikonowej formy do pieczenia babki z dziurką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Lepiej nie otwierać piekarnika od razu, lecz zaczekać z tym około 10 minut po jego wyłączeniu. Dzięki temu babka pozostanie wysoka i puszysta. (PAP Life)


sw/mdn/



Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.