PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


25.11.2018, 12:12  Kulinaria
wstecz

Pavlova - beza niezgody


Delikatna beza, z bitą śmietaną i owocami - powstała na cześć tancerki baletowej Anny Pavlovy. Tak brzmi legenda tego słynnego deseru, do którego prawa roszczą sobie Australia i Nowa Zelandia.

Nazwa pavlova pochodzi od słynnej rosyjskiej baletnicy Anny Pavlovy, która w 1926 r. odbyła tournee po Australii i Nowej Zelandii. I tu zaczyna się spór o to, gdzie narodził się przepis na słynny już deser.


Jak głosi nowozelandzka historia, szef kuchni hotelu w Wellington stworzył na jej cześć deser, czerpiąc inspirację z jej tutu. Z drugiej strony, Australijczycy uważają, że pavlova powstała w hotelu w Perth, a nazwa oddaje niezwykłą lekkość baletowej tancerki.


Anna Pavlova była supergwiazdą swoich czasów, uwielbiana i podziwiana na całym świecie. W rezultacie wielu szefów kuchni tworzyło potrawy na jej cześć, jednak do kanonów kulinarnych przeszła lekka beza udekorowana bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami i malinami.


Pierwszy opublikowany przepis na "pavlovą" nie miał jednak nic wspólnego z bezami. Według Oxford English Dictionary, pierwsza wzmianka o deserze o tej nazwie pojawiła się w książce kucharskiej "Davis Dainty Dishes", wydanej w Nowej Zelandii przez firmę Davis Gelatine. Jednak dotyczył on wielowarstwowej galaretki, więc niewiele pomógł w rozstrzygnięciu sporu. Zaostrzył jednak apetyt Nowozelandczyków, którzy stwierdzili, że każdy przepis na pavlovą jest wystarczającym dowodem na to, że to oni ją wynaleźli.


Australijczycy sprzeciwiają się temu, twierdząc, że to australijski szef kuchni jest odpowiedzialny za wymyślenie prawdziwej pavlovy, którą znamy dzisiaj.


Jednak najnowsze badania autorstwa dr Andrew Paula Wooda i Annabelle Utrecht sugerują, że prawdziwa pavlova ma korzenie w Niemczech i Ameryce. Po dwóch latach solidnych poszukiwań starych przepisów, nowozelandzko-australijski duet badaczy powiedział, że znaleźli ponad 150 przepisów na ciasta bezowe, które wyglądają zupełnie jak pavlova, wszystkie opublikowane przed przybyciem Anny Pavlovy do Australii i Nowej Zelandii.


Jednym z pierwszych przepisów, na jaki natrafili badacze, jest osiemnastowieczna receptura na tort zwany Spanische Windtorte, bardzo lubiany przez austriackich Habsburgów. Ostatecznie, wygląda na to, że ani Nowa Zelandia, ani Australia nie mogą przypisywać sobie praw do tego deseru. (PAP Life)


mdn/ jbr/


(Food 52)



Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.