PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


07.12.2018, 12:12  Kulinaria
wstecz

2019 okrzyknięty rokiem weganizmu


Tofu, hummus, seitan czy tahini - oto najpopularniejsze dania zamawiane przez Europejczyków za pomocą popularnej aplikacji. M.in. na tej podstawie autorzy badania trendów żywieniowych prognozują, że 2019 rok będzie rokiem weganizmu.

Weganizm stanie się trendem żywieniowym, który na stałe rozgości się w mainstreamie i w 2019 roku podbije kubki smakowe Europejczyków - oto, jaka prognoza trendów żywieniowych wynika z najnowszego raportu Uber Eats FoodCast.


"Rosnąca popularność potraw takich jak tofu, hummus, seitan czy tahini jest dowodem na to, że wśród Polaków zwiększa się świadomość na temat spożywanych produktów, co ma wpływ na zmianę ich repertuaru dań" - komentuje dla PAP Life Ilona Grzywińska-Lartigue z firmy Uber, która przeanalizowała ponad 191 milionów wyszukiwań różnorodnych potraw i dań dostępnych w aplikacji.


I tak wśród najgorętszych trendów żywieniowych w 2019 roku na pierwszym miejscu znalazły się jadalne kwiaty (kwiaty ogórecznika, lawendy i hibiskusa), na drugim - żywność i napoje na bazie konopi (nasiona, mleko i herbata). Na trzecim miejscu uplasował się seitan (substytut mięsa bogaty w białko). Kolejne to manakeesh (także manakish - rodzaj chlebka, który jest popularny we wschodnim regionie Morza Śródziemnego, zwany także arabską pizzą) oraz hem (enzym nadający potrawom przygotowanym na bazie roślin czerwonej barwy; substytut mięsa).


Jak zauważa Grzywińska-Lartigue, dzięki możliwościom, jakie daje zamawianie jedzenia w sieci, Polacy zamawiający dania z dostawą coraz częściej, mają możliwość odkrywania nowych smaków czy skomponowania zróżnicowanej diety.


"Z ciekawością obserwujemy, że Polacy coraz częściej swoje upodobania żywieniowe kierują w stronę potraw wegetariańskich i wegańskich, głównie pochodzących z Azji. Analiza wyszukiwań w aplikacji pozwala wysnuć wniosek, że w 2019 roku trendy dotyczące dań wegańskich mogą przybrać w Polsce na sile. Dzięki tego rodzaju predykcjom restauracje mogę lepiej dostosować swoje menu, żeby sprostać nowym oczekiwaniom kulinarnym swoich klientów" - kwituje. (PAP Life)


pau/ zig/


Załączniki
JAPAN CUISINE
epa04513976 A tofu dish created by Japanese master chef Masayuki Okuda in collaboration with the Italian winemaker Grandama, in Tokyo, Japan, 03 December 2014. Owner of the renowned Al Checciano restaurant, Okuda is world renowned for his use of traditional Japanese vegetables in reproducing Italian dishes. Okuda is a leader in the Japanese Slow Food movement. EPA/EVERETT KENNEDY BROWN Dostawca: PAP/EPA.

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.