PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


15.04.2019, 15:15  Wywiad  Kulinaria
wstecz

Dietetyk: superfoods naprawdę są super (wywiad)


Czarnuszka jako przyprawa, sól himalajska zamiast zwykłej soli, lucuma, która jest lepsza nawet od miodu, a nawet surowe kakao - oto, jakie produkty typu superfood poleca PAP Life włączyć do swojego menu dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz.

PAP Life: Są nie tylko modne, ale mają też dobry wpływ na nasz organizm. Które produkty typu superfood poleca pani włączyć do swojej diety?


Hanna Stolińska-Fiedorowicz: Hitem na pewno jest czarnuszka, ponieważ bardzo łatwo jest ją "przemycić" do różnych potraw, chociażby do jajecznicy. Tak samo sól himalajska - zwłaszcza, że sól generalnie stosujemy doprawiając potrawy. Polecam również surowe kakao, które sama uwielbiam i które można dodawać do zwłaszcza do słodkich dań, które tak bardzo lubimy. Cenna będzie też moringa czy mowra biała, która stabilizuje stężenie glukozy w organizmie. Właściwie każdy z tych superfoods ma dla siebie coś charakterystycznego, nie tylko w smaku.


PAP Life: Dietetycy z reguły zalecają ograniczyć spożycie soli. Dlaczego warto sięgnąć po sól himalajską?


H.S.F.: Ona niestety ma tyle samo sodu, co zwykła sól, natomiast zawiera wartościowe minerały. A przecież po to jemy, żeby dostarczyć sobie cennych składników odżywczych. Dlatego, nawet jeśli mało stosujemy tej soli, to himalajska jest tym superfoodem, który dostarczy nam sporej dawki minerałów.


PAP Life: Kolejnym "kontrowersyjnym" produktem jest cukier. Często zastępujemy go miodem. Jakie jeszcze są alternatywy dla smaku słodkiego?


H.S.F.: Miód to generalnie też jest cukier. Natomiast taka lucuma ma niski indeks glikemiczny - co jest dość dziwne, jeżeli chodzi o słodki smak, ale rzeczywiście tak jest. To jest roślina, a więc naturalny produkt nieprzetworzony, który faktycznie nie powoduje skoków stężenia glukozy w naszym organizmie. Jest bardzo słodka, więc lucumy nie można dodawać dużo. To jest fantastyczna, ale zarazem delikatna słodycz, która pasuje zarówno do wypieków, jak i do kawy czy herbaty. Pasuje, bo nie ma takiego charakterystycznego, ziołowego posmaku, dzięki temu, że tak naprawdę ta roślina to jest owoc. Bardzo polecam, jeżeli ktoś potrzebuje zamiennika dla słodkiego smaku, który chyba wszyscy kochają.


PAP Life: Skoro lucuma jest słodsza niż cukier, ile powinna użyć jej osoba, która np. herbatę słodzi jedną łyżeczką?


H.S.F.: Myślę, że odpowiednikiem będzie maksymalnie pół łyżeczki.


PAP Life: Choć żyjemy w świecie fit, nasze społeczeństwo tyje na potęgę, co jest swego rodzaju paradoksem. Czy produkty superfoods są jakimś rozwiązaniem?


H.S.F.: Nie mamy gotowego rozwiązania na to, co zrobić, żeby nasze społeczeństwo przestało tyć. W internecie faktycznie jest wiele cennych informacji, ale też i dezinformacji - dziś właściwie każdy "zna się" na zdrowym żywieniu i to jest duży problem. Natomiast superfoods, co jest udowodnione naukowo, mają wpływ na nasze zdrowie - przyspieszają metabolizm czy oczyszczają organizm. Dlatego jak najbardziej dodanie ich nawet do mniej zdrowej diety spowoduje, że zrobimy naprawdę dużo cennego nie tylko dla naszego zdrowia, ale również dla naszej sylwetki.


Z Hanną Stolińską-Fiedorowicz, dietetykiem klinicznym oraz ekspertem Purella Food, rozmawiała Paulina Persa (PAP Life).


pau/ jbr/


Załączniki
WARSZAWA WARSZTATY KULINARNE Z TOMASZEM JAKUBIAKIEM
Warszawa, 04.10.2017. Studio kulinarne CookUp. Warsztaty kulinarne z kucharzem, dziennikarzem kulinarnym Tomaszem Jakubiakiem. Nz. ucieranie nasion czarnuszki w moAodzierzu (am) PAP/Kalbar

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.