PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


02.07.2019, 06:06  Kulinaria
wstecz

Sambal Matah - balijska salsa


Sambal Matah to tylko jedna z milionów pikantnych przypraw, sals i past chili w południowo-wschodniej Azji - przyznaje szefowa kuchni Azlin Bloor. Jednak jej wyrazisty smak przebija się przez paletę różnorodnych sals, co czyni ją jedną z najczęściej wykorzystywanych w kuchni indonezyjskiej.

"Sambal Matah to surowa, pikantna salsa z szalotki pochodząca z Bali. Nie ma bezpośredniego tłumaczenia słowa sambal. Zazwyczaj odnosi się do pikantnych przypraw, zarówno surowych, jak i gotowanych" - opisuje Azlin Bloor.


Znajduje ona szerokie zastosowanie w kuchni balijskiej i z pewnością każdy, kto był na Bali, nie raz kosztował jej w różnych odsłonach - zarówno jako dodatek do dań, ale również pikantna marynata do mięs i ryb lub wyrazisty sos do świeżych lub lekko blanszowanych warzyw.


Smak tej salsy doceniła również Maia Sobczak. W swojej książce "Przepisy na szczęście" proponuje własną wariację na temat tej pasty.


Do jej przygotowania wykorzystamy cztery trawy cytrynowe, cztery spore szalotki, kawałek papryczki chili, sok wyciśnięty z limonki, szczyptę skórki otartej z limonki, 3-4 łyżki oleju kokosowego lub innego słodkiego, szczyptę soli.


"Trawę cytrynową obieram z najsztywniejszej warstwy, do jedzenia nadaje się głównie około 7 cm grubszej strony, i szatkuję drobno. Szalotki obieram i szatkuję. Papryczkę myję, usuwam z niej pestki i kroję drobniutko. Limonkę parzę wrzątkiem, ocieram skórkę i wyciskam sok do miski. Dodaję poszatkowaną trawę cytrynową, skórkę z limonki, olej, szalotki, papryczkę i sól. Wszystko razem mieszam i odstawiam, żeby smaki się zaprzyjaźniły. Do tej mieszanki lubię dodać poszatkowaną natkę pietruszki albo kolendrę" - instruuje Sobczak.


Smak salsy można urozmaicić startym imbirem. Salsa to istna eksplozja smaków, warto potraktować ją jako marynatę do ryb lub mięsa, którym doda nieco pikanterii, charakteru, ale również tej ulotnej magii kuchni egzotycznej. (PAP Life)


mdn/ jbr/


Załączniki
INDONESIA ECONOMY
epa05849121 An Indonesian chillies vendor waits for customers at a market in Jakarta, Indonesia, 15 March 2017. According to the Indonesia's statistics bureau (BPS), the data consumer price index (CPI) or inflation in January 2017 accelerated to 0.97 percent and in February 2017 consumer prices rose by 0.23 percent, compared to January 2017. Inflation occurred due to rising prices in the communication, education, housing, electricity and food. EPA/ADI WEDA Dostawca: PAP/EPA.

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.