PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


12.07.2019, 08:08  Kulinaria
wstecz

Arbuz króluje na letnim stole


Tego lata jednym z kluczowych kulinarnych składników jest arbuz. Owoc coraz śmielej pojawia się w wytrawnych wariacjach kulinarnych.

Połączenie soczystego, słodkiego arbuza ze słoną kremową fetą nikogo już nie dziwi - to zestawienie kontrastujących ze sobą smaków, stało się hitem na letnich stołach. Jednak arbuz daje zaskakująco szerokie pole do kulinarnych manewrów.


Jedni proponują wrzucić arbuza na ruszt. Podobnie jak w przypadku brzoskwini czy ananasa ciepło grilla nie tylko zmienia teksturę owocu, ale również nadaje mu lekko dymnego posmaku równocześnie wydobywając całą jego słodycz.


Zanim wrzucimy arbuza na ruszt można otoczyć go delikatną marynatą na bazie oliwy z oliwek, soku z limonki i miodu. A tuż po upieczeniu posypać niewielką ilością soli morskiej.


Można pokusić się również o to, aby zaserwować arbuza w pikantnej odsłonie. Taka przekąska może okazać się dość zaskakującym kulinarnym przerywnikiem. Do przygotowania konieczny będzie arbuz pokrojony w słupki. Takie "frytki" polewamy sokiem z limonki, posypujemy solą i chili. Arbuza podajemy z sosem na bazie jogurtu greckiego, miodu, soku z limonki i chili.


Niezmiennie, każdego lata arbuz króluje na naszych stołach. Słodycz, orzeźwienie i niewiele kalorii czynią z niego przekąskę idealną. Dodatkowo, doskonale wpływa na kondycję naszej skóry, jest również sprzymierzeńcem smukłej sylwetki i przyjacielem osób ceniących sobie aktywny styl życia.


Arbuz w ponad 90 proc. składa się z wody, co jednak nie zmienia faktu, że stanowi źródło witamin B1, B2 i C. Ta ostatnia ma ogromny wpływ na syntezę kolagenu, podstawowego białka budującego skórę. Jest również źródłem potasu. (PAP Life)


mdn/ jbr/


Załączniki
CYPRUS WEATHER WATERMELON
epa03328575 A Cypriot woman bites into a refreshing slice of watermelon as temperatures on the Mediterranean island clambered to up to 40 degrees Celcius in another summer scorcher in Larnaca, Cyprus, 31 July 2012. The island's meteorological office said temperatures were expected to abate in the coming days. EPA/KATIA CHRISTODOULOU Dostawca: PAP/EPA.

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.