PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


02.01.2020, 16:16  Kulinaria
wstecz

Cheddargate zakończona - Michelin nie musi tłumaczyć, dlaczego zabrał gwiazdkę


Twórcy słynnego przewodnika kulinarnego Michelin nie muszą informować szefa kuchni Marca Veyrata o powodach, dla których odebrali jego restauracji jedną z trzech gwiazdek - orzekł francuski sąd. Spór był jedną z najgłośniejszych kulinarnych afer, którą okrzyknięto cheddargate.

Gdy francuski szef kuchni Marc Veyrat stracił jedną z trzech gwiazdek Michelin, postanowił wejść na ścieżkę sądową i oskarżył inspektorów słynnego przewodnika o to, że wydawane przez nich oceny są nieprzejrzyste. "Zostałem zhańbiony" - grzmiał Veyrat w rozmowie z "France Info". Powiedział też, że utratę gwiazdki przypłacił trwającą pół roku głęboką depresją.


Słowo hańba jest tu jak najbardziej adekwatne, bo cheddargate wybuchła po tym, jak inspektorzy Michelin uznali, że w swoim popisowym suflecie serowym, zamiast mieszanki trzech francuskich serów, Marc Veyrat wykorzystał angielski cheddar. Szef kuchni restauracji Maison de Bois stwierdził wtedy publicznie, że eksperci Michelin są niekompetentni. Autorzy przewodnika nie pozostali mu dłużni. Nazwali go "narcystyczną diwą", a całą sprawę "groteskową".


Jeszcze przed procesem Veyrat stwierdził, że nie potrzebuje gwiazdek Michelin, bo jego restauracja ma się świetnie, a rezerwacji nie brakuje. I choć wcześniej domagał się rekompensaty za poniesione straty moralne, to wyznał, że jeśli jego gastronomiczny biznes będzie cieszył się takim powodzeniem, jak obecnie, to "mogą odebrać mu wszystkie gwiazdki".


Wytoczony przez Veyrata proces był niezwykle ważny dla autorów przewodnika. Wyrok korzystny dla szefa kuchni mógłby być początkiem lawiny pozwów. "Chodzi o poszanowanie wolności krytyki i opinii w naszym kraju" - powiedział prawnik Michelin, Richard Malka. Podczas listopadowej rozprawy sądowej argumentował, że przewodniki Michelin są dla klientów i "nie są własnością szefów kuchni".


Cały spór rozstrzygnął francuski sąd, który orzekł, że słynny przewodnik nie musi podawać powodów swojej decyzji. Sprawa faktycznie z pozoru wydawała się groteskowa. Jednak, gdyby sąd wydał inny wyrok, wstrząsnąłby on kulinarnym światem. Michelin zostałby zmuszony do przekazania tajnych notatek z ocenami, taki wyrok ustanowiłby precedens, który mógłby zostać wykorzystany przez innych niezadowolonych szefów kuchni. (PAP Life)


mdn/ gra/


Załączniki
FRANCE GASTRONOMY 2018 MICHELIN GUIDE
epa06498712 Back as a three stars French chef Marc Veyrat delivers a speech during the 2018 Michelin guide presentation in Boulogne-Billancourt near Paris, France, 05 February 2018. The Michelin Guide is a series of guide books published by the French tyre company Michelin and is a reference guide to European hotels and restaurants with select establishments receiving stars for excellence. EPA/ETIENNE LAURENT Dostawca: PAP/EPA.

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.